93 794 31 68

Hisenda aprofita l’auge de l’habitatge per tal d’aplicar una 'cadastralada'

05/04/2018
Per:   api.cat

Hisenda aprofita l’auge de l’habitatge per tal d’aplicar una 'cadastralada'

La lletra petita dels “Presupuestos Generales del Estado” per al 2018 (PGE) alberguen un nou cop a la butxaca dels espanyols. La disposició final divuitena del projecte de llei estipula que, a partir d’ara, el Cadastre determinarà el valor de referència de mercat de l’habitatge per a fer-lo servir com a referència en la valoració cadastral, que és la base per al pagament de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i per a l’impost de la plusvàlua local.

Això és alguna cosa que el Govern hauria d’haver fet durant la crisi, ja que ho exigeix la Llei del Cadastre. Aquesta valoració es fa per complir amb el que s’exigeix per part de l’article 23.2 del Text Refós de la Llei de Cadastre. Malgrat que, en els anys de la burxada immobiliària el preu de l’habitatge queia amb força. Ara que el totxo es revaloritza de forma notable, el Ministerio de Hacienda aplica aquest criteri, que pot ser més favorable per a les arques dels ajuntaments.

Els Pressupostos modifiquen el text refós de la Llei del Cadastre Immobiliari en diversos punts. El principal és que s’introdueix una nova disposició final tercera en la que s’estableix que “la Direcció General del Cadastre estimarà de forma objectiva, per a cada bé immoble i a partir de les dades que hi ha al Cadastre, el seu valor de referència de mercat, entenent per tal el resultant de l’anàlisi dels preus comunicats pels fedataris públics en les transaccions immobiliàries efectuades, contrastades amb les fonts d’informació restants de que disposi”.

En el Pressupost, Hisenda assegura que aquesta modificació dels valors cadastrals 'permet la correcció a la baixa dels valors cadastrals en els municipis revisats en els anys de tendència alcista del mercat immobiliari', però obvia que, a la vegada, s’està impulsant una gran correcció a l’alça dels habitatges revisats en els anys de tendència a la baixa, els que van de 2007 a 2014. Cal recordar que las ponències de valoració es revisen cada 10 anys, amb el que la incidència d’aquesta mesura seria clarament alcista en els anys esdevenidors.

De fet, al 2018 els Pressupostos preveuen la revisió dels valors cadastrals de sis milions d’habitatges en base a nous coeficients d’actualització, precisament per les noves ponències de valoració que han de fer els ajuntaments. Els municipis objecte del procediment de regularització són 1.272 aquest any, segons el projecte de llei presentat el dimarts al Congrés pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

'El problema radica en la valoració del mercat que es fan sobre les anomenades ponències cadastrals i ara es pretén que aquesta valoració es faci sobre la base dels preus comunicats per part dels notaris en les escriptures de compravenda, contrastant aquestes dades amb altres fonts', assegura Lucio Rivas, director del departament de Dret Administratiu de Miana & Abogados.

Per a això, el Cadastre haurà d’elaborar 'un mapa de valors que contindrà la delimitació d’àmbits territorials homogenis de valoració, als que assignarà mòduls de valor dels productes immobiliaris representatius en aquests àmbits'.

Per altra banda, s’estableix un règim transitori: 'Per a la determinació del valor de referència s’elaborarà un informe anual del mercat immobiliari, base de la determinació dels diferents mòduls de valor'. Per al sòl rústic no ocupat per construccions s’aplicaran correccions en base a 'factors objectius de localització, agronòmics i socioeconòmics'. És a dir, hi haurà un nou mètode de valoració que elevarà el valor cadastral en la immensa majoria dels casos.

A partir d’ara, el Cadastre determinarà el valor de mercat dels pisos per a utilitzar-lo com a referència en la valoració cadastral, en un moment de forta alça de preus.

 

 

 



Comparteix aquesta noticia a: