93 794 31 68

CircumstÓncies favorables per a comprar un habitatge sobre plÓnol?

13/12/2017
Per:   inmonews

CircumstÓncies favorables per a comprar un habitatge sobre plÓnol?

L’inici de la construcciˇ de nous habitatges ens planteja una pregunta: ╔s ara un bon moment per a comprar un habitatge sobre plànol? Aquesta modalitat de compra va ser descartada durant els anys de crisi, però sembla que alguns compradors tornen a tenir-la en compte.

Això es deu principalment als avantatges que té adquirir els darrers habitatges, acabats o quasi, de qualsevol promociˇ. Segons Daniel Cuervo, secretari general d’APCE, “en aquests moments alcistes de preus, amb augments d’entre el 5% i el 7% interanual, es pot comprar més barat si es fa sobre plànol i a preu tancat”. A més, aquests habitatges “es construeixen on la gent les vol comprar i les promotores afinen al màxim els projectes a l’exigència dels demandants per tal d’assegurar les prevendes”.

Avantatges per al consumidor :

Estalvi.
Comprar un habitatge sobre plànol pot suposar un estalvi d’entre el 5% i el 15%, però abans d’avançar diners, s’ha d’estudiar molt bé la situaciˇ.
Promotors i Apis destaquen que aquest estalvi pot donar-se si es manté el cicle actual alcista.
Per altra banda, es poden aprofitar ofertes comercials o bonificacions de les promotores, ja que solen donar-se perquè necessiten vendre un n˙mero determinat d’habitatges i/o premien al client per la confiança depositada.

Facilitats de pagament.
Tant Daniel Cuervo com Diego Galiano, president del Consell General de Coapi, coincideixen en que aquesta raˇ té bastant pes. “La construcciˇ d’un edifici residencial sol oscil·lar entre 18 i 24 mesos, pel que el consumidor té aquest termini per diferir el pagament del total de l’habitatge. Durant aquest temps s’entreguen unes quantitats a compte, però no és un préstec hipotecari”.
Els promotors afirmen que aquesta compra  “no requereix tenir un estalvi previ per a afrontar en un ˙nic pagament el 20% del preu que no dˇna el banc i el 10% d’ IVA, ja que aquest 30% es va pagant de forma ajornada, fins a l’entrega de l’habitatge”.


Major seguretat d’accedir a l’habitatge desitjat.
A més de poder escollir un immoble concret d’una promociˇ, al no estar construït l’habitatge és possible canviar elements al gust si s’arriba a un acord amb la promotora. ParlarÝem del concepte “customitzaciˇ de l’habitatge”.

Recomanacions

Els Api recomanen que existeixi plena seguretat jurÝdica i econòmica a l’hora de realitzar la venda sobre plànol. ╔s primordial que el comprador compti amb assessorament professional.
El consumidor ha de, com a mÝnim:
Tenir informaciˇ sobre la promotora i el projecte. Els consumidors tenen dret a conèixer totes les dades identificatives  de l’obra, empresa constructora, descripciˇ de l’habitatge, etc.
-Revisar detingudament el contracte, prestant atenciˇ a les clàusules abusives, aixÝ como la inclusiˇ del preu exacte de l’habitatge, IVA i data concreta d’entrega de claus.
-Sol·licitar una memòria de qualitats detallada.
Reclamar els plànols i conèixer bé el futur habitatge.
Revisar detingudament l’habitatge acabat abans de signar les escriptures.
-Tenir cura amb els retards en l’entrega. El consumidor pot exigir que el contracte reflecteixi una penalitzaciˇ per al promotor si no compleix el termini d’entrega.
Vigilar les quantitats entregades a compte, que es poden perdre si la promociˇ immobiliària no surt endavant.

Por ˙ltim, Daniel Cuervo recorda que els promotors no poden comercialitzar habitatges sense prèviament tenir una llicència d’obres, pel que els compradors han d’exigir aquesta informaciˇ, i totes les dades de la promociˇ, i mai entregar diners a compte abans de rebre l’aval o assegurança que marca la llei.  Tanmateix afegeix que la situaciˇ actual no s’assembla a la que es va produir amb el “boom immobiliari”, donant un missatge de tranquil·litat: “Actualment el panorama no té res a veure amb l’intrusisme sofert en aquells anys, quan molts dels promotors no eren professionals”, encara que reitera que malgrat això, els compradors han de ser previngut i conèixer els seus drets.
 
 
 
 
 
 Comparteix aquesta noticia a: