93 794 31 68

Els experts reclamen una llei que reformi els valors cadastrals

24/11/2017
Per:   Cinco Días

Els experts reclamen una llei que reformi els valors cadastrals

A l’espera de conèixer quina serà finalment la decisió que prengui el legislador, entenent com a aquest a tots els grups polítics amb representació parlamentària, els experts que van participar mesos enrere en el disseny de com hauria de ser la reforma del finançament local van celebrar ahir una jornada tècnica en la que van compartir amb d’altres acadèmics, experts i polítics les seves impressions i algunes de las vicissituds que van marcar l’elaboració del document.

El director de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), Ángel de la Fuente, va moderar el debat i va recordar els punts claus de la proposta tramesa al Ministeri d’Hisenda.

Els experts consideren necessari establir un nou impost a totes les pernoctacions turístiques, ja que, en la seva opinió, generaria més beneficis que inconvenients. Aquest tribut hauria de ser potestatiu, és a dir, que els Ajuntaments tindrien plena llibertat per aplicar-lo o no i hauria de ser dissenyat de forma que s’apliqui a tota pernoctació i no només a la que es registri als hotels.

Els experts van plantejar una consulta sobre aquest impost al Fons Monetari Internacional (FMI), que va corroborar que es tracta d’una figura àmpliament extensa per tot el món que amb prou feines redueix el flux de turistes a les ciutats que decideixen aplicar-la.

A més d’aquest tribut de nou encuny, els experts van recordar com han proposat canvis substancials a totes les principals figures impositives amb que compten els municipis: IBI, plusvàlua, ICIO o l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica, el popular numeret als cotxes.

Al parlar del valor cadastral, la presidenta de la comissió d’experts, Ana Muñoz, (AGM Management & Communications) es va mostrar molt crítica per com s’articula en l’actualitat el valor cadastral, principal referència de dos dels impostos més importants per a les arques municipals: l’IBI i la plusvàlua.

De fet, va esmentar les recents sentències dictades per alguns tribunals que han tombat la tributació per plusvàlua fins i tot en els casos on s’ha obtingut un guany amb la venda de l’immoble.

“I tot perquè qüestiona la fórmula amb la que es calcula, basada en el valor cadastral. Si això és així, poden arribar a qüestionar-se els seus efectes en d’altres impostos com l’IRPF quan es calculen les rendes previstes o els seus efectes en l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP)”, va advertir Muñoz.

Per tot això, els experts van estar d’acord en que s’ha de reformar el valor cadastral i adequar-lo a la realitat. En la seva opinió, el més idoni seria fer-ho a través d’una Llei General de Valoracions on es contempli que aquest valor cadastral s’ha d’ajustar al valor real del bé, aquell que marca el mercat en les transmissions o compravendes. En l’IBI es van mostrar partidaris d’introduir bonificacions i penalitzacions i tenir en compte factors com l’ús de l’habitatge, si està ocupat o buit, i si té finalitats socials perquè es tracta d’un habitatge protegit (VPO), entre altres supòsits.

Respecte a la plusvàlua, els experts van advocar per un canvi radical d’aquest tribut. Van reclamar que es calculi restant al valor d’alienació el d’adquisició i que no només tingui en compte el valor del terreny, si no també el de l’immoble urbà, que inclogui les finques rústiques i que en aquesta estimació de si hi ha hagut guany o no s’imputen les despeses incorregudes en el moment de la venda.

Tal i com proposa la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i ha acceptat ja Hisenda, els experts van sostenir que seria necessari gravar els guanys generats en menys d’un any, que fins ara estaven exempts; així com aconseguir un impost que repercuteixi de veritat la plusvàlua “i no com passa ara, ja que la seva quantia és major conforme augmenta el número d’anys de possessió del bé sense tenir en compte el valor real”, va recordar Muñoz.

ALTRES EIXOS ESSENCIALS DE LA REFORMA

IAE. L’impost d’activitats econòmiques és un altre dels tributs que, si els haguessin deixat, els experts haurien optat per eliminar. Van demanar que gravi les activitats “reals i habituals, no les potencials” i  que es revisin els actuals llindars de tributació. En definitiva, que inclogui a totes les persones físiques i jurídiques que realitzen una activitat econòmica i estableixi un mínim a partir del que serà obligatori tributar.

 Vehicles. César Martínez, de la Autònoma de Madrid, va explicar que s’hauria de canviar el mètode de càlcul, ja que l’actual està desfasat. En lloc de cavalls fiscals, s’hauria de vincular al valor patrimonial del vehicle i les emissions.

 ICIO. El tribut que grava les obres pot conviure amb altres taxes que els constructors rebutgen, però, això sí, ha de ser reformulat.

 



Comparteix aquesta noticia a: