93 794 31 68

Tot el que has de saber sobre la devolució de la fiança de lloguer

07/06/2016
Per:   www.api.cat

Tot el que has de saber sobre la devolució de la fiança de lloguer

Les fiances dels lloguers són tot un tema. I lamentablement, en moltes ocasiones, es converteixen en un focus de conflictes entre propietaris i inquilins, quan toca retornar-les. Avui, a les notícies immobiliàries d’Api.cat t’expliquem tot el que has de saber sobre la devolució de la fiança.


La devolució de la fiança de lloguer

Posem per cas que fa uns anys te’n vas anar a viure de lloguer a Barcelona. Vas trobar el teu pis ideal i hi has viscut molt bé, però ara, pel motiu que sigui, toca marxar.

Deixar un pis de lloguer té diverses fases: en primer lloc, donar el preavís de 30 dies. Després toca mudar-se i finalment, comprovar que l’habitatge està en bones condiciones perquè el propietari et retorni la fiança. Heus aquí el quid de la qüestió. Vegem els possibles escenaris:

L’habitatge està en perfectes condicions

L’ideal és que, com a inquilí, hagis cuidat el pis i el deixis en les mateixes condiciones en les quals se’t va lliurar. Sempre hi ha algun detall irrellevant, com per exemple, alguna ratllada a la paret, conseqüència de l’ús habitual de l’habitatge. Però la immensa majoria dels propietaris no tenen en compte aquestes nimietats i retornen la fiança íntegra. Perquè tant ells com la llei entenen que, pel simple fet de viure en un pis, hi ha petits desperfectes que són inevitables.

Que el propietari es negui a retornar-la per petits danys fruit de l’ús normal de l’habitatge no arribaria a cap lloc, ja que judicialment cap jutge li donaria la raó.

L’habitatge no està en bones condicions o d’altres problemes

L’altre escenari, és el no desitjable, el que genera conflictes entre inquilí i propietari. L’art. 36 de la Llei d’Arrendaments Urbans és el que regula la fiança. No obstant això, la llei no especifica en quins casos concrets el propietari pot no retornar-la, donant lloc a diferents interpretacions.

En general, es considera que la fiança serveix com a garantia del compliment de les obligacions de l’inquilí, tant econòmiques com de bon ús de l’immoble. Por el tant, aquests serien els principals motius per no retornar-la:

  1. Has deixat de pagar alguna mensualitat
  2. Hi ha algun desperfecte que el propietari considera que no és conseqüència d’un ús normal i responsable.
  3. Una falta greu de neteja pot ser un altre motiu per no retornar la fiança.

Quant temps té el propietari per retornar-me la fiança?

L’ideal seria que, si tot està correcte, se’t retorni la fiança al moment en què lliuraments les laves. No obstant això, com les fiances estan dipositades en el INCASÒL, poden trigar uns dies.

La llei no estableix un termini concret per a la devolució i es limita dir que si no es retorna durant el mes següent al lliurament de les claus, el saldo de la fiança acumularà interessos legals que l’inquilí pot reclamar.

Què fer si no estàs d’acord amb la no devolució de la fiança

Si creus que el propietari no té raó i vols reclamar-li la devolució de la fiança, el més assenyat és dialogar amb tranquil·litat.

Si les postures s’enroquen fins al conflicte, pots enviar-li un burofax reclamant-li la devolució de la fiança i advertint-li que, en cas contrari, iniciaràs les acciones judicials pertinents. Després de l’enviament, el propietari té 7 dies per reflexionar la gravetat dels fets i decidir si te la retorna o opta por la via judicial.

Un consell d’or

De la mateixa manera que el propietari fa un inventari de tot el que conté l’habitatge, com a inquilí tens dret a fer un llistat amb fotos i detalls dels desperfectes que ja estaven a l’habitatge abans de la teva entrada.



Comparteix aquesta noticia a: