93 794 31 68

Quins impostos paguen els estrangers que compren un habitatge a Espanya?

28/04/2015
Per:   www.api.cat

Quins impostos paguen els estrangers que compren un habitatge a Espanya?

Posted in Vivienda By Anna Gaya On April 23, 2015 inShare


Són molts els estrangers que han aprofitat la baixada del preu de l’habitatge al nostre país per aconseguir el somiat pis de retir davant de la platja. A api.cat ja t’hem explicat quins passos han de donar els ciutadans estrangers no residents per comprar-se una casa a Espanya, però saps quins impostos paguen?, i són els mateixos que paga un ciutadà espanyol resident? Vegem-ho!

Segons les últimes estadístiques del Consell General del Notariat, en el segon trimestre del 2014 la compravenda d’habitatge lliure per part d’estrangers no residents es va incrementar un 11,9%, sumant 5 anys de creixement continuat. Casualitat? Segur que no, la baixada dels preus i l’obtenció del permís de residència per a inversions superiors als 5000.000 euros han estat un factor clau.

La majoria són ciutadans europeus, amb el rànquing encapçalat pels britànics, seguits dels francesos i els alemanys, a més de ciutadans extracomunitaris com els russos o els xinesos, a la cua dels top 10.

Com qualsevol persona, quan un estranger compra una casa a Sitges, per exemple, ha de fer front a una sèrie de despeses afegides a la compravenda de l’immoble en si, entre ells, els impostos.

Per llei, tant el comprador espanyol com l’estranger paguen exactament els mateixos tributs per comprar una casa: l’IVA, l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i l’Impost d’Actes Jurídics Documentats, a més de les despeses del notari i del registre de la propietat.

La diferència entre nacionals i estrangers no residents està a l’hora de vendre. Si un estranger no resident vol vendre la casa de Lloret de Mar que va comprar fa uns anys, haurà de pagar l’impost sobre la renda de no residents (IRNR) i per l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU o plusvàlua municipal).

L’impost sobre la renda de no residents (IRNR)

És un tribut de caràcter directe que grava la renda obtinguda en territori espanyol per les persones físiques o entitats no residents al país.

El tipus impositiu que els no residents procedents de la Unió Europea, Islàndia i Noruega apliquen a la transmissió d’immobles en 2015 és del 20% i el 2016 serà del 19%. El tipus per als contribuents de la resta de nacionalitats és del 24% tant per aquest 2015 com pel 2016.

Vegem en un exemple l’import que hauria de pagar pel IRNR una persona no resident:

Imaginem que un francès no resident va comprar un apartament a Cambrils l’any 2000 per 120.000 euros i la ven a principis de 2015 per 300.000 euros. El guany patrimonial brut és de 180.000 euros, quantitat sobre la qual cal aplicar el 20% d’impostos, amb el que la quota tributària a pagar és de 36.000 euros.

Aquesta quota tributària es pot reduir, ja que existeix l’obligació que el comprador apliqui una retenció del 3% sobre el valor pactat de venda per evitar que el no resident se’n vagi i deixi sense pagar l’impost.

L’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), més conegut com la plusvàlua municipal, és un altre dels impostos que qualsevol estranger que vengui la seva casa d’Espanya ha de pagar, com un ciutadà més. Aquest impost és de competència municipal i grava l’increment del valor dels terrenys.

Cal abonar-ho en els 30 dies següents al tancament de la venda i en el cas que el venedor no estigui a Espanya, l’obligat al pagament seria el comprador com a substitut del contribuent.




Comparteix aquesta noticia a: