25/07/2024
Per: la vanguardia
Tot pis de lloguer turístic que sigui habilitat en una comunitat de propietaris haurà de tenir el vistiplau d’una majoria qualificada dels veïns. Amb aquest objectiu, el grup parlamentari socialista presentarà, abans que s’acabi la setmana, una esmena al projecte de llei orgànica de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia i d’accions col·lectives per a la protecció i defensa dels drets i interessos dels consumidors i usuaris, per modificar la llei de propietat horitzontal i intentar frenar la proliferació descontrolada d’aquests allotjaments que, segons denuncia el Govern central, estan frenant l’oferta de lloguer tradicional.
La llei de propietat horitzontal ofereix la possibilitat a tot propietari de poder destinar el seu habitatge a la modalitat de lloguer turístic. No obstant això, si l’activitat genera molèsties als veïns, les comunitats de propietaris sí que poden limitar-la o condicionar-la. Per això es necessita el vot favorable de les tres cinquenes parts del total dels propietaris.
L’objectiu de l’esmena és ampliar aquest dret de veto de les comunitats en el moment en què un veí decideixi convertir l’habitatge en un allotjament per a turistes. Per això, el propietari hauria de plantejar a la junta de veïns la seva intenció i en la mateixa reunió s’haurà de votar si s’autoritza aquesta activitat. Si una majoria de tres cinquenes parts ho rebutja, l’habitatge no podrà dedicar-se a l’arrendament per a turistes. Aquesta autorització es farà extensiva també a les propietats que ara s’estan llogant a visitants i, per tant, ja es comercialitzen, però que no estan registrades.
El Govern central defensa que aquesta modificació de la llei de propietat horitzontal, que ara necessita els vots per tirar endavant al Parlament, és un “ajust quirúrgic”. A més, insisteix en la necessitat que la llei de propietat horitzontal ha de considerar els pisos turístics com una activitat econòmica més, i, per tant, han de tenir els mateixos criteris fiscals que altres negocis, entre els quals, que suportin un IVA.
Airbnb defensa que l’impacte econòmic de la seva activitat a Espanya és de 8.500 milions d’euros
La ministra Isabel Rodríguez ja va demanar la implicació de totes les administracions públiques per garantí el dret d’accés a un habitatge i ha posat en relleu diverses
vegades que l’augment descontrolat dels habitatges de lloguer turístic està reduint els arrendaments tradicionals i, per tant, allunyant veïns i treballadors dels nuclis urbans. Rodríguez, fins i tot, va defensar directament de prohibir els pisos turístics “si és el cas que entren en conflicte amb el dret a l’habitatge”. Si la instal·lació d’aquests arrendaments entra “en col·lisió amb el desenvolupament econòmic, hem d’entrar a prohibir, regular i matisar”, va dir, seguint l’exemple de Barcelona de cara al 2028.
La ministra també va reclamar a la plataforma Airbnb, amb què es va reunir recentment, que col·labori amb el Govern central i les diferents administracions públiques en la implementació del reglament europeu per aportar transparència i ajudar a perseguir el frau.
La plataforma de lloguer d’habitatges i habitacions de particulars Airbnb va defensar ahir, per la seva banda, que l’activitat dels seus usuaris i la despesa que fan els clients a les destinacions estan impulsant l’economia a Espanya i ajudant a mantenir 130.000 llocs de treball. La companyia va assegurar que l’impacte econòmic directe, indirecte i induït dels seus viatges el 2023 va ser de 8.500 milions, cosa que aporta a les arques públiques ingressos de 3.600 milions.
“L’activitat de compartir la mateixa llar, una casa d’estiueig, la casa familiar del poble o un habitatge de lloguer de curta durada genera un benefici net positiu per a les comunitats locals a Espanya”, va assegurar la companyia en un comunicat, que destaca l’impacte del seu negoci en l’hostaleria. Airbnb també va assenyalar que, ja que molts dels seus allotjaments estan ubicats en àrees sense cap mena d’oferta d’allotjament tradicional, els ingressos van a parar directament als residents d’aquelles localitats.
La limitació afectarà també habitatges que s’ofereixen per a visitants però que no estan registrats
L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir el baròmetre municipal semestral en què va preguntar als veïns per l’eliminació dels pisos turístics el 2028. El 74,9% dels enquestats estan d’acord amb la supressió d’aquests allotjaments i el 83,1% van dir que coneixien la voluntat del govern de Jaume Collboni.