93 794 31 68

Els motius pels quals l'habitatge segueix sent un actiu refugi, segons l'Instituto de Valoraciones

02/11/2020
Per:   idealista news

Els motius pels quals l'habitatge segueix sent un actiu refugi, segons l'Instituto de Valoraciones

A pesar que durant el segon trimestre de l'any, en el pitjor moment de la pandèmia del coronavirus, l'activitat del sector immobiliari es va veure alentida, fet que també va influir en el temps de presa de decisions i acció dels inversors per realitzar operacions, amb l'arribada de la “nova normalitat”, les transaccions immobiliàries s'han anat incrementat.

Les últimes dades publicades pels notaris mostren un repunt de les compravendes i les hipoteques, que fins i tot creixen en termes interanuals. Xifres que, segons el Instituto de Valoracions, són "una prova més que l'actiu residencial continua posicionat com un bé interessant per a la inversió".

De fet, sosté que fins i tot en moments d'incertesa com l'actual, el mercat residencial es manté com un dels actius refugi per excel·lència i fonamenta la seva teoria amb cinc raons molt concretes:

  1. L'habitatge és un bé imprescindible 
  2. Es presenten bones oportunitats
  3. La demanda torna al camí del creixement
  4. Un sector a llarg termini
  5. Augmenta el parc d'habitatges disponibles

L'habitatge és un bé imprescindible 

L'estudi recalca que "si bé alguns sectors poden ser més vulnerables a la fluctuació econòmica, el cas del mercat immobiliari és diferent; l'habitatge constitueix un bé de primera necessitat, fins i tot en les situacions de crisis, fet que el posiciona com un valor refugi".

No obstant això, el valor econòmic d'un immoble i les seves possibles variacions de preu depenen de factors com la ubicació o el tipus d'immoble del qual es tracti. És a dir, no és el mateix que l'habitatge estigui al centre d'una gran ciutat que als afores, o que es tracti d'un xalet, un àtic o un pis.

Es presenten bones oportunitats

L'estudi recorda que la incertesa i inestabilitat provocades per la crisi sanitària han propiciat que alguns propietaris d'immobles es trobin davant la necessitat de vendre els immobles per obtenir liquiditat.

Una situació que, com insisteix l'Instituto de Valoracions, "podria presentar una oportunitat per a aquells inversors o particulars que disposin dels estalvis suficients per comprar un immoble i que estiguin interessats a adquirir un habitatge tant per a ús propi com per obtenir rendibilitat mitjançant el lloguer, format que continua generant gran interès". No obstant això, recomana als inversors i compradors que, fins i tot amb la pandèmia pel mig, tinguin en compte la ubicació de l'immoble, un factor imprescindible tant a l'hora de vendre l'immoble com de destinar-lo a lloguer. "L'adquisició d’un immoble en àrees consolidades i amb una demanda constant en el temps continuarà sent una inversió rendible a llarg termini", apunta l'estudi.

La demanda torna al camí del creixement

De moment, el sector detecta una demanda elevada i un fort interès per trobar una nova llar després de l'experiència del confinament. I això, segons l'institut, "és mostra que hi ha un panorama positiu per als inversors, motiu pel qual la compra d'immobles és atractiva per reformar-los i tornar-los a vendre, tenint en compte que el ritme de l'activitat del sector és positiu i que hi ha un interès real per a l'adquisició d'habitatges".

En concret, el document enumera les principals característiques dels immobles més buscats en aquests temps de COVID-19, com per exemple l’amplitud, un major nombre d'estances i espais exteriors on la lluminositat és protagonista. "Aquest escenari, reflecteix que, malgrat la incertesa econòmica existent, l'habitatge continua generant interès i registrant una activitat positiva", recalca.

Un sector a llarg termini

L'Instituto de Valoracions també utilitza com a argument el fet que, encara que els immobles puguin perdre valor en moments de crisi, amb el temps acaben remuntant i tornen a oferir possibilitats de rendibilitat. Des dels mínims del 2014, el preu mitjà de l'habitatge lliure a Espanya ha repuntat un 12% (fins a situar-se entorn de 1.640 euros/m2, segons el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana).

No obstant això, en aquest punt torna a cobrar importància el tipus d'immoble i la ubicació, determinants a l'hora de recuperar el valor perdut.

Augmenta el parc d'habitatges disponibles

L'activitat del sector immobiliari s'ha anat recuperant del cop de la COVID i a poc a poc torna a la tendència alcista, testimoniada pels habitatges de nova construcció. A Barcelona, per exemple, hi ha prop de 260 projectes en marxa, un 1% més que l'any passat, i la immensa majoria són edificis d'habitatges. En el cas de Madrid, també hi ha una lleugera millora en comparació amb el passat exercici.

"Si aquesta tendència positiva continua així en els pròxims mesos, podria tractar-se d'una gran oportunitat d'inversió, sobretot tenint en compte que l'obra nova té majors possibilitats d'adequar-se als nous interessos i hàbits socials", conclou l'estudi.

 

 

 

 

 Comparteix aquesta noticia a: