93 794 31 68

La crisi converteix els habitatges turístics en lloguers residencials

27/04/2020
Per:   20 minutos

La crisi converteix els habitatges turístics en lloguers residencials

El sector de l’habitatge es manté alerta davant de la incertesa respecte al futur del mercat, que depèn en gran mesura de quant s’allargui aquesta situació. A penes dotze anys després de la recessió econòmica que va castigar durament al sector, els experts insisteixen en recordar la naturalesa d’aquesta crisi, que –a diferència de la del 2008– no es financera, si no sanitària; cosa que augura un futur menys devastador.

«De la mateixa manera que molts altres sectors de l’economia, el mercat immobiliari s’està veient afectat negativament per la crisi del Covid-19», assegura Fernando Encinar, cap d’estudis d’Idealista, un dels portals immobiliaris espanyols que està presenciant la «frenada» de l’activitat econòmica.

«Durant els primers mesos viurem un tsunami econòmic que sense dubte afectarà en el curt i en el mitjà termini al stock d’habitatge i les transaccions», afirma Encinar, vaticinant una estabilització amb el pas dels mesos i sumant-se a la previsió de diversos experts del sector que esperen una normalització de la situació, que podria assolir nivells anteriors a la pandèmia per a principis de 2021.

Segons explica el cap d’estudis d’Idealista, les limitacions de l’estat d’alarma decretat el 15 de març han causat una frenada en el número de transaccions, «cosa que comportarà un augment en el stock d’habitatge i un descens en el número de compravendes durant l’any 2020». Davant de la baixada de demanda, el mercat preveu un descens en el preu de l’habitatge d’entre el 10% i el 15%, amb menys variacions en els lloguers. Encara que encara no es reflexa d’una forma notable en els portals immobiliaris, es poden apreciar lleugeres baixades en les ofertes dels propietaris que estan tractant d’adaptar-se a la situació.

Una altra de les grans víctimes del virus està essent el turisme, un dels pilars econòmics d’Espanya, a qui li costarà molt més esforç recuperar-se de la crisi; ja no només per les mesures de confinament que limiten els viatges, si no per la dependència dels turistes d’altres països, també afectats pel coronavirus. Això està fent que molts habitatges destinats al lloguer estacional canviïn d’ús i es reincorporin al mercat residencial.

«Ja estem veient com, de manera massiva, els pisos que es llogaven a Airbnb s’estan començant a llogar als portals habituals», diu el portaveu del Sindicat de Llogaters de Madrid, Javier Gil. Des del sindicat, porten anys denunciant els preus desorbitats d’Airbnb, quina oferta, asseguren, s’obté de pisos que s’han extret del lloguer, cosa que «feia que baixés la oferta i pressionés els preus a l’alça», comenta Gil, explicant que el que està succeint ara és el contrari.

Amb l’arribada de centenars de nous habitatges d’ús turístic al mercat residencial, s’està produint un increment de l’oferta que previsiblement provocarà un reajust dels preus, en el que incidiran altres factors com la inversió, també afectada pel virus.

«Allò que portàvem veient des de 2013 fins ara és un nou cicle d’especulació que es basa en inversors internacionals, cosa que genera expectatives i inicia una nova bombolla. Això, alhora, fa que es vagin sumant inversors nacionals i també inversors més petits, fins i tot particulars, que tornen a hipotecar-se, a invertir, etc», explica el portaveu del sindicat madrileny, afegint que van tornar «els discursos del 2000» de «s’ha d’invertir» o «viure de lloguer és de ximples». De fet, segons l’índex Tinsa IMIE General del mes de març, l’habitatge a Espanya es va encarir un 2,5% en el trimestre previ a l’impacte de la crisi sanitària en relació al mateix període de l’any anterior.

El coronavirus marcarà un abans i un després en la societat, que ha començat a valorar coses que abans de la pandèmia no creien determinants, com l’espai, la llum o els llocs a l’aire lliure a les seves cases. Segons Fotocasa, les recerques d’habitatges amb balcó o terrassa s’han disparat un 40% des de l’inici de l’estat d’alarma. Això es pot veure reflectit també en el descens de recerques de cases en les capitals de província, que abans acaparaven un 44,1% i que ara s’han reduït fins al 38,8%. «Durant la quarantena són molts els que s’han donat compte de que viuen en un habitatge que no els agrada i preferirien altres zones menys  cèntriques», resolt Encinar. ●

 

 Comparteix aquesta noticia a: